Jos työskentelet saavutettavuuden parissa, olet saattanut törmätä osastoon nimeltä "brand", tai brändi näin suomalaisittain. Mahtava osasto, jossa on upeaa porukkaa töissä, jotka määrittelevät yrityksen visuaalisen ilmeen. Mitä jos yrityksen brändi on rakennettu hyvin spesifin värin päälle, joka vuosi vuoden perään aiheuttaa päänsärkyä kontrastillaan. Joskus kirjaimellisesti, joskus kuvainnollisesti.
Tässä tilanteessa saatat pohtia, että jos tuota brändin väriä muutettaisiin edes hieman, niin päästäisiin WCAG AA -tasolle ja iso osa sivustonne ongelmista häviäisi. Yksinkertaista. Mutta usein näin ei ole. Kontrastin korjaaminen tyhjiössä on yksinkertaista, mutta me emme elä maailmassa, jossa päätöksillämme ei olisi vaikutuksia. Usein yrityksen brändi on rakennettu ja kasvatettu vuosien ja jopa vuosikymmenien aikana, ja muutokset siihen ovat suuria asioita, jotka vaativat monesti ylemmän johdon tuen.
Ja tämä muutosvastarinta saattaa joskus olla aiheellista, sillä asiakkaat ovat ailahtelevaista porukkaa. Joskus pienetkin muutokset logoihin, väreihin tai tapaan kommunikoida saattavat aiheuttaa miljoonien tappiot. Mutta saavutettavuusasiantuntijana sinun pitää löytää ratkaisu. Mikä se sitten voisi olla? Joskus diplomatia toimii, jos olet hyvä kommunikoimaan.
On mahdollista etsiä rinnakkaisia värejä, jotka muistuttavat niin vahvasti alkuperäistä, että muutokseen suostutaan. Ylempi on alkuperäinen väri ja alempi lievästi muutettu WCAG AA -tason mukaiseksi, jossa vaatimus on 4.5:1 (tämä värialgoritmi on keskustelu itsessään). Ero on liki huomaamaton, mutta alempi on vaatimusten ja lain mukainen ja ylempi ei. Joskus se ei muuta vaadi.
If you work in the field of accessibility, you may have encountered a department called "brand," or "brändi" in Finnish. A fantastic department with wonderful people who define the company's visual identity. What if the company's brand is built upon a very specific colour that, year after year, causes headaches due to its contrast—sometimes literally, sometimes figuratively.
In this situation, you might think that if that brand colour were adjusted even slightly, you could achieve WCAG AA level compliance, and a significant portion of your website's issues would disappear. Simple. But often, it's not that straightforward. Fixing contrast in a vacuum is simple, but we don't live in a world where our decisions have no consequences.
A company's usually is often built and nurtured over years and even decades, and changes to it are significant matters that often require the support of upper management.And this resistance to change may sometimes be justified, as customers can be a fickle bunch. Sometimes even small changes to logos, colours, or communication styles can cause losses of millions. But as an accessibility expert, you need to find a solution. So what could that be?
Sometimes diplomacy works if you're good at communicating. It's possible to find alternative colors that so closely resemble the original that the change is accepted. The one above is the original colour, and the one below is slightly modified to meet the WCAG AA level, where the requirement is 4.5:1 (this colour algorithm is a discussion in itself). The difference is almost unnoticeable, but the lower one meets the requirements and the law, and the upper one does not. Sometimes that's all it takes.


Tämänkaltaisen muutoksen esittäminen saattaa johtaa hyvään tulokseen, jos se kommunikoidaan hyvin. Saattaa tosin olla, että väri on niin kaukana WCAG AA -vaatimuksista, että rinnakkaisen sopivan värin löytäminen ei ole mahdollista ja ehdotuksesi torjutaan. Nämä ovat hankalia tilanteita, jotka usein vaativat luovia ja raakoja ratkaisuja.
Eräs toimiva on luoda sivustolle korkean kontrastin tila (ns. High Contrast Mode), jonka asiakas voi aktivoida manuaalisesti tai se voidaan aktivoida automaattisesti, jos käyttäjän käyttöliittymä sitä pyytää. Koodin puolesta tämä ei ole erityisen monimutkaista. W3C (The World Wide Web Consortium), organisaatio WCAG-ohjeistuksien takana, jopa neuvoo tämän ratkaisun käytössä yksinkertaistetusti:
https://www.w3.org/TR/WCAG20-TECHS/SL13.html
Asiantuntijan työssä voit siis törmätä ongelmiin, jotka ovat tyhjiössä yksinkertaisia, mutta osana kokonaisuutta aiheuttavat suurta päänvaivaa. Tällöin on hyvä pohtia kaikkia ratkaisuja ja pyrkiä olemaan ymmärtäväinen ja diplomaattinen, sillä harvoin on tilanteita, joihin ei jotain ratkaisua voisi keksiä.
Mikä tilanne onkaan mihin törmäät on hyvä muistaa, että todennäköisimmin joku on jo joskus pohtinut sitä samaa ongelmaa ja luultavasti siihen jo ratkaisunkin keksinyt! Sinun ei aina tarvitse keksiä pyörää uudelleen ja usein onkin järkevämpää olla niin tekemättä.
Presenting such a change might lead to a good outcome if communicated well. However, it may be that the colour is so far from the WCAG AA requirements that finding a suitable alternative colour is not possible, and your proposal is rejected. These are tricky situations that often require creative and bold solutions.
One effective method is to create a high-contrast mode on the website, which the user can activate manually or which can be activated automatically if the user's interface requests it. From a coding perspective, this is not particularly complex.
The W3C (The World Wide Web Consortium), the organization behind the WCAG guidelines, even advises on using this solution in simplified terms:
https://www.w3.org/TR/WCAG20-TECHS/SL13.html
In your work as an expert, you may encounter problems that are simple in a vacuum but cause significant headaches as part of the whole. In such cases, it's good to consider all solutions and strive to be understanding and diplomatic, as there are rarely situations for which no solution can be found.
What ever situation you run into it's good to remember that someone else most likely has already struggled with the same problem and have thought about a solution or at least talked about it! You do not always have to reinvent the wheel and quite often it's smart not to.