Kun digitaalista saavutettavuutta mietitään, tulee monelle ensimmäiseksi mieleen auditoinnit. Nämä tulevatkin mieleen usein ihmisille, jotka eivät välttämättä vielä täysin ymmärrä, mitä saavutettavuustyö on ja mitä kokonaisvaltainen saavutettavuus, etenkin kestävä ja toimiva sellainen, vaatii.
Yrityksissä usein ensimmäinen ajatus on ostaa tekninen auditointi ja ulkoistaa korjaaminen, koska sehän on mahdotonta hoitaa sisäisesti. Eikö niin?Tässä ajattelutavassa tulee vastaan muutamia ongelmia pitkällä aikavälillä. Jatkuva ulkoisten palvelujen käyttäminen on kallista, ja siinä luodaan riippuvuus palvelusta tai teknologiasta, josta on myöhemmin vaikea päästä eroon.
Toinen ongelma on yrityksen sisäisen osaamisen kehittymättömyys. Jos henkilöstö ei kehity, niin ongelmat, jotka korjataan ulkoisten tekijöiden toimesta, tulevat aina uudestaan esille. Sitten pitää ostaa jälleen seuraava auditointi, ja karuselli jatkaa pyörimistään ja rahaa kuluu.
Tästä päästäänkin otsikkoon, eli oman kokemukseni mukaan suurimpaan ongelmaan yrityksissä ja saavutettavuudessa. Se on johdon ja henkilöstön sitoutumattomuus saavutettavuustyöhön, koska ajatellaan, että saavutettavuus on liian monimutkaista ja vaatii kaikkea rekrytoinnista suuriin rahallisiin panostuksiin, jotta talon sisäisesti siihen kyettäisiin. Totuus on, että se ei välttämättä tarkoita suuria toimenpiteitä, vaan usein jo yrityksen osaamisen arviointi ja sen perusteella tehdyt suhteellisen vaivattomat strategiset muutokset, kirjaukset toimintasuunnitelmiin sekä räätälöidyt ohjeistukset ja koulutukset vievät pitkälle. Tässä etuna on henkilöstön jatkuva osaamisen kasvaminen, mikä vähentää tarvetta ja riippuvuutta ulkoisista tekijöistä, ja pitkällä tähtäimellä rahaa säästyy.
Yrityksen tavoitteena pitäisi olla pohtia saavutettavuutta holistisesti ja kestävästi, sillä se on kustannustehokkainta. On helppo joutua paniikinomaiseen tilaan, kun lukee tulevista lakimuutoksista, WCAG AA tason vaatimuksista ja EU direktiiveistä. Onhan ne raskasta luettavaa, mutta hyvä uutinen on se, että niitä ei tarvitse täysin ymmärtää, kunhan ymmärtää, mitä ne vaativat yrityksiltä korkealla tasolla. Fakta on, että estävä saavutettavuustyö lähtee yrityksissä hierarkiassa ylhäältä alaspäin.
Lopuksi on hyvä muistaa, että saavutettavuustyö ei ole koskaan valmista, ja mikään sivusto ei koskaan tule olemaan 100 % saavutettava, eikä siihen edes tarvitse pyrkiä. Tärkeintä on ymmärtää, miten lain mukaan kuuluu toimia, ja sen perusteella luoda itselleen pelastusliivit, jotka pitävät teidät riittävän pinnalla, jotta mahdollisiin ongelmiin joita tulevien lakimuutosten myötä ilmaantuu, on helppo reagoida koska yrityksessä on prosessit ja riittävää osaamista.
When considering digital accessibility, audits are often the first thing that comes to mind. This is common among people who may not yet fully understand what accessibility work involves and what comprehensive accessibility—especially sustainable and functional—requires.
In companies, the initial thought is often to purchase a technical audit and outsource the remediation because it's supposedly impossible to handle internally. Right? This way of thinking presents some long-term problems. Continuously using external services is expensive and creates a dependency on a service or technology that becomes difficult to abandon later. Another issue is the lack of development in the company's internal expertise. If the staff doesn't grow, the problems fixed by external parties will keep reappearing. Then you have to purchase another audit, and the carousel keeps spinning, consuming money.
This brings us to the main point, which, in my experience, is the biggest issue in companies regarding accessibility: the lack of commitment from management and staff to accessibility work. They think accessibility is too complicated and requires everything from recruitment to large financial investments to handle internally. The truth is that it doesn't necessarily involve significant measures. Often, simply evaluating the company's competencies and making relatively effortless strategic changes, entries in action plans, and tailored guidelines and training can go a long way.
The advantage here is the continuous growth of the staff's expertise, which reduces the need for and dependency on external factors, saving money in the long run.A company's goal should be to consider accessibility holistically and sustainably, as this is the most cost-effective approach. It's easy to panic when reading about upcoming legal changes, WCAG AA level requirements, and EU directives. They are heavy reading, but the good news is that you don't need to fully understand them—as long as you grasp what they require from companies at a high level. The fact is that effective accessibility work starts from the top down in companies.
Finally, it's good to remember that accessibility work is never complete, and no website will ever be 100% accessible—nor does it need to be. The most important thing is to understand how to act according to the law and, based on that, create your own life jackets that keep you sufficiently afloat. This way, it's easy to react to potential problems that may arise due to future legal changes, because the company has processes and sufficient expertise in place.